Salie
Latijnse naam: Salvia officinalis. Salvia is afkomstig van “salvare”(redden) of “salvere” (genezen). Een kruid dat al eeuwen geleden als wondermiddel werd ingezet door de Grieken en Romeinen tegen vele kwalen.


Uiteenlopend van tonicum tot versterkend middel bij moeilijke zwangerschappen tot voor algemene kracht om een hoge leeftijd te kunnen bereiken, maar ook tegen slangenbeten en vergeetachtigheid.  In de Middeleeuwen werd het als magisch kruid beschouwd vanwege zijn brede werking bij allerlei aandoeningen.

Tegenwoordig is het vooral bekend als kruid dat je gebruikt in de keuken, in stoofpotten en bij vlees- en gevogelte gerechten. Ook wordt het toegevoegd in tandpasta, shampoos en bad middelen. Maar salie kent nog veel meer toepassingen.

Salie als kruid zelf kan helpen bij overmatig zweten, als preventie voor griep en verkoudheid, maar ook bij een gebrekkige eetlust en menopauze problemen, het is ook opwekkend en helpt bij overwerktheid, depressiviteit en verwardheid. Deze problemen kunnen we allemaal tegengaan of helpen met genezen door een aantal keren per dag een thee te drinken die gezet is van gedroogde salie-bladeren.

Ook kan het helpen bij kleine wondjes, zweren, insectenbeten en eczeem door een omslag te maken met een afkooksel van dit kruid. Als een tinctuur kan het helpen als gorgelmiddel voor mondzweertjes, tandvleesontsteking en nog veel meer.

Maar dan zijn we er nog niet. Salie staat in de spirituele wereld bekend als een kruid dat bescherming en reiniging geeft door middel van het verbanden van het droge kruid . Het zou daarnaast ook wijsheid, genezing en een lang leven geven en kan als offer dienen voor de spirits en wezens van de Otherworld (fairies etc.)

Hierdoor komt het dat dit mooie veelzijdige kruid dan ook op verschillende manieren wordt aangeboden, zoals bij aromatherapie (etherische olie), kruidengeneeskunde (als gedroogd kruid) en als wierookkruid.

Dan kennen we natuurlijk ook de witte salie, deze kent zijn oorsprong in Amerika, California en werd en wordt nog steeds door de indianen gebruikt in hun rituelen. Deze salie heeft als Latijnse benaming - Salvia apiana en wordt vooral als wierookstokjes, -kegels en -smudge aangeboden.

Welke salie je ook kiest, wij hebben het te koop op onze website, als wierook, aromatherapie en ook als kruid.

Natuur

Plaats een review

Je review wordt eerst beoordeeld voordat deze geplaatst wordt.