Duizendblad
Ofwel Achillea Millefolium, is genoemd naar de held Achillis uit de Griekse Mythologie. Het kruid werd gebruikt door Achilles om zijn soldaten te behandelen.


Duizendblad wordt ook wel wondkruid genoemd. In oude kruidenboeken stonden dan ook vaak recepten voor duizendblad zalf omdat de plant zou helpen bij het stelpen van bloedingen. Het kruid werd door de eeuwen heen dan ook gebruikt gedurende oorlogen bij bloedende en slecht genezende wonden, alsook neusbloedingen. Indianen stammen gebruikten het zelfs ook voor transpiratie bevorderende werking bij koorts en verkoudheden.

Misschien minder bekent, maar aan duizendblad word ook een verdrijvende werking op boze geesten, hexen en duistere krachten toegeschreven. Er waren speciale Druïden ceremoniën en bezweringsrituelen, werd gedragen in een amulet, verstrooid over een drempel van een huis en nog veel meer.

Tegenwoordig wordt het kruid op veel verschillende manieren ingezet; gebrekkige eetlust, moeilijke spijsvertering, maagstoornissen, maar ook bij menstruatiepijnen- en krampen, spataderen, zware benen, helpt bij het voorkomen van trombose en koude ledematen.

Ook bij luchtwegenaandoeningen zoals bronchitis, verkoudheid, hoest en slijmproppen is dit kruid heilzaam. Het is koorts verdrijvend en ondersteunend bij hooikoorts en mazelen.

Uitwendig kan het gebruikt worden bij bloedende wonden, kleine snij- en schaafwonden, kloven, maar ook bij witte vloed en vaginale ontstekingen. Het wordt gebruikt in lotions voor vette gezichtshuid of in crèmes om een vette huid te reinigen.

Culinair wordt duizendblad gebruikt in soep, salades, omeletten en sauzen.

Dit alles is slechts een kleine opsomming waar duizendblad voor gebruikt kan worden. Duizendblad kan op verschillende manieren verwerkt worden, van tinctuur tot wijn. Wil je meer weten, neem dan eens contact met ons op of kijk in onze webshop voor dit of een ander kruid.

Natuur

Plaats een review

Je review wordt eerst beoordeeld voordat deze geplaatst wordt.