Lughnasadh
Lughnasadh is een van de vier belangrijke festivals uit de pre Christelijke Keltische kalender, geassocieerd met de vruchtbaarheid van Moeder Aarde, en traditioneel gevierd op de vooravond van 1 augustus tijdens de oogstperiode. Men viert de overvloed van de natuur en het begin van de herfst.


Lughnasadh staat ook bekend als Lammas, of De Eerste Oogst, is de naam van dit festival als Lughnasadh Iers Gaelic is voor "Herdenking van Lugh". Lugh is de godheid van Lughnasadh.

Hoewel Lugh zijn naam aan dit festival geeft, wordt het ook geassocieerd met Lugh's pleegmoeder Tailtiu, die naar verluidt de weg vrijgemaakt heeft voor de introductie van landbouw in Ierland, waardoor Lughnasadh wordt verbonden met het land en de oogst.

Lughnasadh markeert het begin van de duisternis van de winter. Lughnasadh is een tijd van vreugde over de eerste vruchten. Het is ook een tijd van spanning, omdat de donkere winterdagen dichterbij komen en het grootste deel van de oogst nog niet wordt binnengebracht en opgeslagen.

CelticNatuur

Plaats een review

Je review wordt eerst beoordeeld voordat deze geplaatst wordt.